A küszöbrágás művészete...
A küszöbrágás művészete
(Ami elválaszt, és mégis összeköt)
A küszöb előkészítésének két módját osztom meg olvasóimmal. A mostanában oly kedvelt nyers küszöb rágását kicsit feledheti, ha kellő előkészülettel ízletes falatokká varázsoljuk étkünket. Az olvasó a recept végén, majd belátja, hogy a nyers küszöb rágása helyett előnyösebb a sült vagy a főtt küszöböt választania éhségének leküzdésére.
A küszöb előkészítésénél, meg kell jegyeznem, hogy az étel elkészítésénél, lehet új küszöbbel, de lehet használt kifejlet küszöbbel is kezdeni. Lehet, hogy ínyencek, a megszokott múlt századi küszöbnél maradnak, de ezeknek több odafigyeléssel járhat a sütése, vagy főzése. Persze vannak elszegényedett küszöbnélküli ajtókkal ellátott lakások is, ebben az esetben, barkácsáruházakból lehet hozzájutni a megfelelő rágnivalóhoz.
A mennyiség 60 kg-os nőkre, vagy 70 kg-os férfiakra vonatkozik. Úgy kapja meg a kellő mennyiséget, ha egy táblához hozzáadja, vagy kivonja a váltás kilónként szereplő súlyát, tehát kiszámítja, a testsúlyához képest óránként mennyi kalóriát használ fel. Ezt beszorozzuk a tevékenységgel, amiből kivonjuk a végeredményt. Az így kapott összeget el kell osztani hatvannal (mert ennyi perc van egy órában), majd beszorozzuk annyi perccel, amit a rágással töltünk.
Főtt küszöb 4 személyre
1 db 90- 100 cm es natúr küszöb
2-3 liter víz
1 db citrom
1 petrezselyem
Fűszerek
Erős idegrendszer
Jó fogak
A frissen felszedett küszöböt, először, lágy mosogatóvízzel óvatosan bedörzsöljük, de vigyázva, nehogy összemenjen.
Vizet feltesszük forrni. Kevés citromlevet és citromhéjat teszünk bele. A petrezselymet megpucoljuk, és vékony karikákra daraboljuk, és a vízbe tesszük. Ízlés szerint megsózzuk. Mikor a zöldség megpuhul, beletesszük az egyforma méretűre vágott küszöb darabokat és puhára főzzük.
Amikor megpuhult kissé a küszöb, akkor a főzővízből óvatosan, csipesszel vegyük ki, hogy össze ne törjön. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A küszöb főzőlevéből pár evőkanállal a rongyszőnyegre locsolunk, és pár percig forraljuk. Amikor kész van, akkor az addigra kihűlt küszöbre öntjük. Ha a látvánnyal nem vagyunk megelégedve, díszíthetjük fába szorult féreggel, vagy konyharuhával.
Hidegen és melegen is ízletes
Figyelmeztetés: Csak hidegen szeleteljük.
Sült küszöb 1 személyre
1db használt küszöb
20dkg rétesliszt
1 tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez olaj
Erős idegrendszer
Jó fogak
A 10-15 dkg küszöböt lebőrözzük, és minden zsíros részét leszedjük. Majd egy napra hidegre tesszük.
Réteslisztet a gyúródeszkára szitálunk. Közepre mélyedést alakítunk, majd egy tojást ütünk bele. A tojást felverjük. Itt vigyázni kell, hogy nehogy túlverjük a gyúródeszkán, mert az egész konyhapult tojásos lesz. A feldarabolt küszöböt megsózzuk és lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba mártjuk. A végén meghempergetjük zsemlemorzsában. Majd, úgynevezett hirtelen sütéssel, bő olajban megsütjük. Porcicával tálaljuk.
Tölgyből, vagy bükkből, igen ízletes ételt kapunk, de sokan a fenyőre esküsznek inkább.
Igaz, ma már nem divat fa küszöböt enni, de fém, vagy műanyag küszöbbel, ez a recept nem kivitelezhető.