Keresés

Elérhetőség

A küszöbrágás művészete...

2020.04.18 22:02

A küszöbrágás művészete

(Ami elválaszt, és mégis összeköt)

 

A küszöb előkészítésének két módját osztom meg olvasóimmal. A mostanában oly kedvelt nyers küszöb rágását kicsit feledheti, ha kellő előkészülettel ízletes falatokká varázsoljuk étkünket. Az olvasó a recept végén, majd belátja, hogy a nyers küszöb rágása helyett előnyösebb a sült vagy a főtt küszöböt választania éhségének leküzdésére.

 

A küszöb előkészítésénél, meg kell jegyeznem, hogy az étel elkészítésénél, lehet új küszöbbel, de lehet használt kifejlet küszöbbel is kezdeni. Lehet, hogy ínyencek, a megszokott múlt századi küszöbnél maradnak, de ezeknek több odafigyeléssel járhat a sütése, vagy főzése. Persze vannak elszegényedett küszöbnélküli ajtókkal ellátott lakások is, ebben az esetben, barkácsáruházakból lehet hozzájutni a megfelelő rágnivalóhoz.

A mennyiség 60 kg-os nőkre, vagy 70 kg-os férfiakra vonatkozik. Úgy kapja meg a kellő mennyiséget, ha egy táblához hozzáadja, vagy kivonja a váltás kilónként szereplő súlyát, tehát kiszámítja, a testsúlyához képest óránként mennyi kalóriát használ fel. Ezt beszorozzuk a tevékenységgel, amiből kivonjuk a végeredményt. Az így kapott összeget el kell osztani hatvannal (mert ennyi perc van egy órában), majd beszorozzuk annyi perccel, amit a rágással töltünk.

 

Főtt küszöb 4 személyre

1 db 90- 100 cm es natúr küszöb

2-3 liter víz

1 db citrom

1 petrezselyem

Fűszerek

Erős idegrendszer

Jó fogak

 

 

A frissen felszedett küszöböt, először, lágy mosogatóvízzel óvatosan bedörzsöljük, de vigyázva, nehogy összemenjen.

Vizet feltesszük forrni. Kevés citromlevet és citromhéjat teszünk bele. A petrezselymet megpucoljuk, és vékony karikákra daraboljuk, és a vízbe tesszük. Ízlés szerint megsózzuk. Mikor a zöldség megpuhul, beletesszük az egyforma méretűre vágott küszöb darabokat és puhára főzzük.

Amikor megpuhult kissé a küszöb, akkor a főzővízből óvatosan, csipesszel vegyük ki, hogy össze ne törjön. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A küszöb főzőlevéből pár evőkanállal a rongyszőnyegre locsolunk, és pár percig forraljuk. Amikor kész van, akkor az addigra kihűlt küszöbre öntjük. Ha a látvánnyal nem vagyunk megelégedve, díszíthetjük fába szorult féreggel, vagy konyharuhával.

Hidegen és melegen is ízletes

Figyelmeztetés: Csak hidegen szeleteljük.

 

 

Sült küszöb 1 személyre

 

1db használt küszöb

20dkg rétesliszt

1 tojás

zsemlemorzsa

A sütéshez olaj

Erős idegrendszer

Jó fogak

 

A 10-15 dkg küszöböt lebőrözzük, és minden zsíros részét leszedjük. Majd egy napra hidegre tesszük.

Réteslisztet a gyúródeszkára szitálunk. Közepre mélyedést alakítunk, majd egy tojást ütünk bele. A tojást felverjük. Itt vigyázni kell, hogy nehogy túlverjük a gyúródeszkán, mert az egész konyhapult tojásos lesz. A feldarabolt küszöböt megsózzuk és lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba mártjuk. A végén meghempergetjük zsemlemorzsában. Majd, úgynevezett hirtelen sütéssel, bő olajban megsütjük. Porcicával tálaljuk.

Tölgyből, vagy bükkből, igen ízletes ételt kapunk, de sokan a fenyőre esküsznek inkább.

Igaz, ma már nem divat fa küszöböt enni, de fém, vagy műanyag küszöbbel, ez a recept nem kivitelezhető.